βραχυπρόθεσμες παρενέργειες

βραχυπρόθεσμες παρενέργειες

βραχυπρόθεσμες παρενέργειες

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή αμέσως μετά, συνήθως εντός 6 μηνών.

Οι κοινές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Πόνος: Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ήπια δυσφορία ή πόνο γύρω από το στήθος ή δυσκαμψία στην περιοχή των ώμων. Με την πάροδο του χρόνου, οι θεραπείες πρέπει να γίνουν λιγότερο άβολες.
 • Οι αλλαγές του δέρματος: Η βλάβη του δέρματος είναι μια κοινή παρενέργεια της ακτινοθεραπείας και η ύπαρξη μιας καλής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι αλλαγές στο δέρμα μπορούν να περιλαμβάνουν:
 • Οι αλλαγές χρώματος
 • ξεφλουδίζουν ή ξεφλουδίζουν το δέρμα που αισθάνεται τρυφερό, ξηρό, φαγούρα ή πληγή
 • Φυσιές
 • Η υπερβολική υγρασία και το κλάμα
 • διόγκωση: ο μαστός ή ο γύρω ιστός μπορεί να γίνει πρησμένος ή φλεγμονώδης. Το πρήξιμο θα πρέπει να μειώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες από το τέλος της θεραπείας.
 • απώλεια μαλλιών στην μασχάλη ή στο στήθος: Όταν ένας γιατρός εφαρμόζει ακτινοβολία στους λεμφαδένες στην μασχάλη και το στήθος, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σε αυτές τις περιοχές.
 • Ένας πονόλαιμος: Εφαρμογή ακτινοβολίας στους λεμφαδένες γύρω από την κλειδαριά μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο ή δυσκολία κατάποσης. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να βελτιωθούν μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία.
 • Κόπωση: Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει κάποιον να αισθάνεται πολύ κουρασμένος ή κουρασμένος. Όντας στο νοσοκομείο και έχοντας άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κόπωση. Είναι σημαντικό να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Μακροπρόθεσμες παρενέργειες

  Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες εμφανίζονται μήνες ή χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας.

  Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές του στήθους: Το στήθος μπορεί να συρρικνωθεί ή να γίνει πιο πυκνό μετά την ακτινοβολία. Ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει προβλήματα θηλασμού.
  • Βραχιανή πλεξαλατική: η ακτινοβολία στο στήθος ή το τοίχωμα του θώρακα μπορεί μερικές φορές να βλάψει τα νεύρα που τρέχουν μέσα από το χέρι, τον καρπό και το χέρι. Η βλάβη των νεύρων μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο ή αδυναμία στην περιοχή.
  • Lymphedema: Το λεμφοίδημα είναι οίδημα του βραχίονα, του χεριού ή του στήθους. Η ακτινοβολία μπορεί μερικές φορές να βλάψει τους κοντινούς λεμφαδένες, οδηγώντας σε συσσώρευση λεμφαδένων.

  Σπάνιες παρενέργειες

  Οι σπάνιες παρενέργειες της ακτινοβολίας μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Ναυή: Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, αλλά αυτή η παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνιο.
  • Κάταγμα της πλευράς: Είναι δυνατόν η ακτινοθεραπεία να αποδυναμώσει τις νευρώσεις, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε σπάσιμο ή κάταγμα. Ωστόσο, με νέα πρωτόκολλα θεραπείας στην πράξη, αυτό είναι πολύ σπάνιο.
  • Καρδιακά προβλήματα: Εάν ένας γιατρός εφαρμόζει ακτινοβολία στην αριστερή πλευρά του στήθους, μπορεί να βλάψει την καρδιά. Ωστόσο, με νέα πρωτόκολλα στη θέση του, αυτό είναι επίσης σπάνιο.
  • Προβλήματα των πνευμόνων: Πολύ σπάνια, η ακτινοβολία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι η πνευμονίτιδα ακτινοβολίας και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα και χαμηλό πυρετό, ο οποίος θα πάει μακριά με την πάροδο του χρόνου.
  • Ένας δεύτερος καρκίνος: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του δεύτερου καρκίνου.

  Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες

  Τα οφέλη από την ύπαρξη ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Ωστόσο, οι παρενέργειες μπορεί να είναι άβολα.

  Ζητώντας από τους φίλους και την οικογένεια να βοηθήσουν με καθημερινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να φιλοξενήσει κάποιες κοινές παρενέργειες, όπως κόπωση.

  Η χρήση μαξιλαριών θέρμανσης και πακέτων πάγου μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αντιμετωπίσει τον πόνο και τον πόνο μετά από ακτινοθεραπεία.

  Φοράτε χαλαρά ρούχα και η εφαρμογή ενός μη εισηγμένου ενυδατικού κρέατος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας που προκαλείται από τις αλλαγές του δέρματος.

  Για να μειώσετε το άγχος και την καταπολέμηση της κόπωσης, ένα άτομο μπορεί επίσης να δοκιμάσει:

 • Κάνοντας ελαφριά άσκηση κάθε μέρα, ακόμη και αν είναι σε μικρή απόσταση με τα πόδια
 • Ημερολόγιο συμπτωμάτων
 • Συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης
 • Βλέποντας έναν θεραπευτή
 • Ένα άτομο τα βιώνει για πρώτη φορά.

  Outlook

  Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Ένα άτομο θα πρέπει να περιμένει κάποιες παρενέργειες, αλλά οι περισσότεροι θα είναι ήπια και θα επιλυθούν με την πάροδο του χρόνου.

  Είναι απαραίτητο να γνωστοποιήσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες στην ιατρική ομάδα, για να διασφαλιστεί ότι ένα άτομο δεν βιώνει ένα σύμπτωμα κάτι πιο σοβαρό.

  Εάν οι παρενέργειες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, θα πρέπει να μιλήσουν σε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει τρόπους για να μειώσει την ταλαιπωρία.

  Διαβάστε αυτό το άρθρο στα ισπανικά.

  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος/Ογκολογία
  • Ακτινολογία/πυρηνική ιατρική
  • Γυναικεία υγεία/γυναικολογία

  Ποιες είναι οι παρενέργειες του καπνού μεταχειρισμένης μαριχουάνας;

  Η μαριχουάνα, τα αποξηραμένα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού κάνναβης, είναι γνωστά για τις ψυχοδραστικές του ιδιότητες. Όταν ένα άτομο καπνίζει ή το καταπιεί, βιώνουν υψηλό. Αλλά τι γίνεται με το μεταχειρισμένο καπνό;

  Όταν ένα άτομο δεν καπνίζει τη μαριχουάνα οι ίδιοι, αλλά αντ ‘αυτού εισπνέει τον καπνό που κάποιος άλλος αναπνέει, αυτό ονομάζεται μεταχειρισμένο κάπνισμα μαριχουάνας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για τους κινδύνους αναπνοής αυτού του μεταχειρισμένου καπνού.

  Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καπνός μεταχειρισμένης μαριχουάνας σε ένα άτομο και τους πιθανούς κινδύνους.

  Μπορείτε να πάρετε ψηλά;

  Μελέτες έχουν δείξει ότι αν και είναι δυνατόν, είναι απίθανο ένα άτομο που αναπνέει σε μεταχειρισμένο καπνό μαριχουάνας θα πάρει ψηλά. Ένα υψηλό που βιώνει ένα κατά τα άλλα νηφάλιο άτομο όταν είναι κοντά σε κάποιον υπό την επήρεια ψυχαγωγικών φαρμάκων είναι γνωστός ως υψηλή επαφή.

  Η πιθανότητα ενός ατόμου να γίνει υψηλή μετά την εισπνοή του μεταχειρισμένου καπνού μαριχουάνας μπορεί να αυξηθεί εάν είναι πολύ κοντά σε κάποιον που καπνίζει. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν το άτομο κάπνισμα χρησιμοποιεί μαριχουάνα με υψηλότερο επίπεδο τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

  Το THC είναι μία από τις διάφορες χημικές ενώσεις στο φυτό κάνναβης, οι οποίες ονομάζονται κανναβινοειδή. Είναι THC που προκαλεί την αλλαγή του μυαλού, ή ψυχοδραστικά, τα αποτελέσματα των ζιζανίων. Φυσικά, ένα υψηλότερο επίπεδο THC σημαίνει ένα πιο ισχυρό αποτέλεσμα.

  Εάν υπάρχει φτωχός ή καθόλου εξαερισμός, η πιθανότητα ενός ατόμου να γίνει υψηλή από τον περιβάλλοντα καπνό αυξάνεται και επίσης.

  Εν ολίγοις, για να είναι δυνατή η επαφή με υψηλή επαφή, ένα άτομο θα πρέπει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τον εξαιρετικά συγκεντρωμένο καπνό μαριχουάνας για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια κακή αεριζόμενη περιοχή.

  Πιθανές παρενέργειες

  Οι άνθρωποι που εισπνέουν το μεταχειρισμένο καπνό μαριχουάνας μπορεί να αισθανθούν τις ακόλουθες παρενέργειες:

  • καύση, φαγούρα ή κόκκινα μάτια
  • Αποσβεστική
  • Βήχας
  • Αυξημένη όρεξη
  • Rapid Heartbeat
  • Euphoria
  • Μια αίσθηση του χρόνου επιβράδυνση
  • Ανησυχείς
  • Παρανοία
  • Ναυή

  Ένα άτομο που είχε έκθεση σε υψηλά επίπεδα καπνού μαριχουάνας σε μια μη αεριζόμενη περιοχή μπορεί να παρουσιάσει ελαφρές βλάβες στη μνήμη και τις κινητικές τους δεξιότητες. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν ένα άτομο οδηγεί ή λειτουργούν μηχανήματα.

  Μάθετε περισσότερα για το τι αισθάνεται να είστε ψηλά στη μαριχουάνα εδώ.

  Άλλοι κίνδυνοι

  Έκθεση σε μεταχειρισμένο καπνό μαριχουάνας μεταφέρει κάποιους άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων:

  Δοκιμές φαρμάκων

  τακτικές δοκιμές φαρμάκων για να βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς ναρκωτικά και κατάλληλα για εργασία. Ανάλογα με την ευαισθησία της δοκιμής φαρμάκων, μπορεί να είναι δυνατή ένα θετικό αποτέλεσμα σε άτομα που δεν έχουν καταναλώσει άμεσα μαριχουάνα αλλά έχουν εισπνεύσει τον δεύτερο καπνό.

  Σε μία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ούρων από μη καπνιστές αφού πέρασαν μια ώρα κοντά στους ανθρώπους που καπνίζουν μαριχουάνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν κοντά σε καπνιστές μαριχουάνας σε περιοχές με κακώς αεριζόμενες περιοχές δοκιμάστηκαν θετικά για την THC στα ούρα τους, με βάση τις «συνηθισμένες συγκεντρώσεις αποκοπής».

  Ωστόσο, η έλλειψη εξαερισμού και δύναμης της μαριχουάνας είχε σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα. Επίσης, οι εξετάσεις φαρμάκων πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο αμέσως μετά την εισπνοή του καπνού.

  Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοκιμή κάνναβης και ναρκωτικών εδώ.

  Heart Health

  Αν και οι επιπτώσεις του καπνού τσιγάρων από δεύτερο χέρι είναι γνωστές, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ελάχιστα τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία του μεταχειρισμένου καπνού μαριχουάνας.

  Μια μελέτη του 2016 εξέτασε τις επιπτώσεις του καπνού μαριχουάνας σε αρουραίους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από ένα λεπτό έκθεσης, η απάντηση της μηριαίας αρτηρίας στην αυξημένη ροή αίματος έγινε εξασθενημένη για 90 λεπτά. Σε σύγκριση, με καπνό τσιγάρων, αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε μόνο 30 λεπτά.

  Είναι δυνατόν να συμπεράνουμε από αυτά τα ευρήματα ότι ο καπνός μαριχουάνας από δεύτερο χέρι θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά. Ωστόσο, οι ερευνητές πρέπει να συνεχίσουν να μελετούν αυτό πριν από την πραγματοποίηση σταθερών συμπερασμάτων.

  Στα παιδιά

  μελέτη για την επίδραση του καπακιού μαριχουάνας σε 83 παιδιά με γονείς που καπνίζουν διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ήμισυ των παιδιών είχαν βιολογικές ενδείξεις έκθεσης στη μαριχουάνα.

  Παρόλο που δεν υπήρχαν στοιχεία για τη σύνδεση του καπνού μαριχουάνας σε θέματα υγείας σε αυτά τα παιδιά, τα αποτελέσματα αφορούν, δεδομένης της παρουσίας δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών στον καπνό μαριχουάνας.

  Τα τσιγάρα μαριχουάνας περιέχουν διάφορες τοξίνες και πίσσες που υπάρχουν επίσης σε τσιγάρα καπνού, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ο μεταχειρισμένος καπνός μαριχουάνας μεταφέρει ενδεχομένως μερικούς από τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με τον καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

  Μάθετε περισσότερα για την κάνναβη και την εγκυμοσύνη εδώ.

  Περίληψη

  Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι ο μεταχειρισμένος καπνός μαριχουάνας είναι απίθανο να επηρεάσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν περιορισμένη έκθεση σε ένα καλά αεριζόμενο περιβάλλον. Ωστόσο, οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες για να καθορίσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καπνός μαριχουάνας σε ένα άτομο.

  Είναι επίσης πιθανό ότι τα άτομα με άσθμα ή άλλα ζητήματα αναπνοής θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς σε αρνητικές παρενέργειες από την εισπνοή του καπνού μαριχουάνας. Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος έρευνα για να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία.

  Γενικά, η επαφή με το μεταχειρισμένο καπνό μαριχουάνας είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε επιβλαβή αποτελέσματα. Ωστόσο, ένα άτομο που είναι γύρω από τους ανθρώπους που καπνίζουν μαριχουάνα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί να υπάρχουν άγνωστοι κίνδυνοι.

  • αλκοόλ / εθισμός / παράνομα ναρκωτικά
  • Παιδιατρική / Παιδική Υγεία
  • έχει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

   Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης (GHD);

   Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (GHD) είναι μια σπάνια κατάσταση. Μπορεί να είναι συγγενή (που υπάρχει από τη γέννηση), ή ένα άτομο μπορεί να το αποκτήσει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της ενηλικίωσης. Η ηλικία κατά την οποία παρουσιάζει η GHD μπορεί να καθορίσει τα συμπτώματα.

   Τα σημάδια και τα συμπτώματα της GHD σε παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν αργό ρυθμό ανάπτυξης και μειωμένη ανάπτυξη οστών του προσώπου. Οι ενήλικες μπορεί να παρατηρήσουν ανεξήγητες μειώσεις στη μυϊκή μάζα και να βιώσουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

   Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν διάγνωση GHD ως παιδιά. Ένας γιατρός θα θεραπεύσει το GHD τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με ενέσεις αυξητικής ορμόνης.

   Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες το GHD, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και της θεραπείας.

   Τι είναι το GHD;

   GHD προκύπτει όταν η πρόσθια υπόφυση δεν απελευθερώνει αρκετή αυξητική ορμόνη. Η πρόσθια υπόφυση είναι μέρος της υπόφυσης, που είναι ένας κρίσιμος αδένας επειδή παράγει πολλές ορμόνες.

   Μάθετε πώς λειτουργεί η υπόφυση με τον υποθάλαμο εδώ.

   Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά γεννιούνται με GHD, αλλά άλλοι μπορεί να το αποκτήσουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το GHD που εμφανίζεται ενήλικες αποκτάται πάντοτε. Σε παιδιά και ενήλικες, η αιτία δεν είναι πάντα γνωστή.

   Συγγενείς ανωμαλίες σε ορισμένες συστάδες γονιδίων θα μπορούσαν να προδιαθέτουν κάποιον σε GHD. Η κατάσταση μπορεί μερικές φορές να τρέχει σε οικογένειες, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

   Μερικοί άνθρωποι που γεννιούνται με GHD μπορεί να έχουν μικρότερο ή ελλείποντα υπόφυση.

   που αποκτήθηκε GHD

   Η αποκτηθείσα GHD μπορεί να προκύψει από:

   • μόλυνση
   • όγκοι στην υπόφυση
   • < Li> θεραπεία ακτινοβολίας ή χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου

   • Αυτοάνοση ασθένεια
   • Σοβαρή τραυματισμό στο κεφάλι
   • H2> Σημεία και συμπτώματα του GHD

    GHD μπορούν να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα, με μερικούς να είναι πιο λεπτές από άλλες.

    στα παιδιά

    Η συγγενή GHD παρουσιάζει κατά τη γέννηση. Ένα παιδί με αποκτηθείσα GHD θα αναπτύξει συμπτώματα καθώς μεγαλώνουν.

    Συχνά, τα παιδιά που γεννιούνται με GHD είναι ένα τυπικό μέγεθος κατά τη γέννηση. Το πιο ξεκάθαρο σημάδι του GHD είναι ένας αργός ρυθμός ανάπτυξης. Εάν ένα μωρό αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό από 6-12 μήνες, είναι απίθανο να έχουν GHD.

    Άλλα σημάδια και συμπτώματα στα παιδιά περιλαμβάνουν: Φορτίνα του κρανίου που δεν κλείνει στα νεογέννητα

   • λεπτή τρίχα
   • Μειωμένη ανάπτυξη νυχιών
   • Υψηλή φωνή
   • υπερβολικό κοιλιακό λίπος
   • Αργή ανάπτυξη μακριών οστών
   • Αργή ανάπτυξη οστών και δόντια προσώπου

   διαφορετικά συμπτώματα.

   Τα συμπτώματα του ενήλικου GHD περιλαμβάνουν:

   • Μια απροσδόκητη μείωση της μυϊκής μάζας
   • Μια απροσδόκητη αύξηση του λίπους
   • χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας
   • δυσκολίες με μνήμη και συγκέντρωση
   • κατάθλιψη ή άγχος
   • μείωση της αντοχής των οστών
   • -Η χοληστερόλη της λιποπρωτεΐνης (LDL)

   Δοκιμή και διάγνωση του GHD

   .

   Για να επιβεβαιώσετε το GHD, θα διεξάγουν επίσης μια δοκιμή διέγερσης αυξητικής ορμόνης. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει την κατάρτιση αίματος για την ανάλυση των επιπέδων αυξητικών ορμονών.

   Άλλες εξετάσεις αίματος που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση περιλαμβάνουν: > FSH

  • lh
  • τεστοστερόνη

  θεραπεία του GHD

  Το συνιστώμενο θεραπευτικό σχέδιο για το GHD είναι παρόμοιο και στα δύο παιδιά και ενήλικες.

  θεραπεία σε παιδιά

  Η θεραπεία της GHD σε παιδιά περιλαμβάνει ενέσεις ανασυνδυασμένης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (RHGH). Είναι σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν γρήγορα μια διάγνωση, ώστε να αρχίσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

  Όσο νωρίτερα ένα παιδί λαμβάνει θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν με τον τυπικό ρυθμό. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί στην ενηλικίωση, μετά από επανεξέταση και αξιολόγηση.

  θεραπεία σε ενήλικες

  Οι ενήλικες λαμβάνουν επίσης ενέσεις RHGH ως μέρος του θεραπευτικού τους σχεδίου. Καθώς η GHD μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ενός ατόμου, όσοι λαμβάνουν θεραπεία ως παιδιά μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν καθώς μεγαλώνουν. Αυτή η συνεχιζόμενη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της μυϊκής μάζας και άλλων επιδράσεων της κατάστασης.

  Το 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρώτη εβδομαδιαία – και όχι την καθημερινή – ένεση για ενήλικες με GHD.

  Outlook

  Εάν οι γιατροί διαγνώσουν το GHD νωρίς σε παιδιά και η θεραπεία ξεκινά αμέσως, τα περισσότερα παιδιά θα φτάσουν σε ένα τυπικό ύψος και θα αναπτυχθούν ως συνήθως.

  Για τους ενήλικες με GHD, η τακτική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει ή να μειώσει τα συμπτώματα, όπως η χαμηλή ενέργεια και η μείωση της μυϊκής μάζας.

  Αναζητώντας έναν γιατρό

  Οι ενδοκρινολόγοι είναι γιατροί που ειδικεύονται σε συνθήκες ορμονών και αντιμετωπίζουν το GHD τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν παραπομπή σε έναν ενδοκρινολόγο μέσω της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

  Εάν κάποιος θέλει να βρει άμεσα έναν ενδοκρινολόγο, μπορούν να δοκιμάσουν την ενδοκρινική κοινωνία και την παιδιατρική ενδοκρινική κοινωνία.

  Περίληψη

  Το GHD είναι σπάνιο και οι γιατροί συχνά το διαγνώσουν σε παιδιά. Όσο πιο γρήγορα ξεκινά η θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι ότι ένα παιδί θα αυξηθεί με το τυπικό ρυθμό.

  Comments are closed.

  EnglishGermanCroatia