Mit kell tudni a zúzódásról könnyen

Mit kell tudni a zúzódásról könnyen

A véraláfutás akkor fordul elő, amikor a vér csapdába esik a bőr alá, általában egy kis véredény károsítása miatt. A kisebb zúzódások gyakran néhány nap alatt gyógyulnak. Egyesek könnyebben zúzódnak, mint mások, és a véraláfutás hosszabb ideig tarthat a gyógyuláshoz.

Esés, csapás vagy bármi más, amely hirtelen nagy nyomást gyakorol a bőrre, zúzódást okozhat. A nagyon erőteljes ütések károsíthatják a csontokat, mély vérzést és zúzódásokat okozva, amelyek gyógyulása több hétig tart.

Néhány ember könnyebben zúzódik, mint mások. Lehet, hogy észreveszik a zúzódásokat, de nem tudják, miért történt. Kisebb sérülések után nagy zúzódásokat is kialakíthatnak, vagy olyan zúzódásokkal is rendelkeznek, amelyek gyógyulása sok hétig tart.

A kockázatot növelő tényezők közé tartozik az idősebb életkor, a vérrögöket befolyásoló állapotú állapot, és olyan gyógyszerek, mint a vérhígítók használata.

Itt találhat meg néhány okot, amiért az egyik ember könnyebben zúzódhat, mint a másik.

Mi az a zúzódás?

Zúzódás alakul ki, amikor az erek megsérülnek, és a vér a bőr alatti szövetekbe szivárog. Ez okozza a zúzódás jellegzetes fekete vagy lila színét.

A sötét bőrön a véraláfutás vörös vagy lila is megjelenhet, vagy sötétebb területként mutathat, mint a környező bőr, az ember bőrszínétől függően.

Időben a testszövetek elnyelik a vért, és a szín elhalványul.

Itt tudjon meg többet arról, hogyan jelenik meg a véraláfutás a sötét bőrön.

Az egyszerű véraláfutás jelei

Néhány jel arra, hogy az egyéni zúzódások könnyebben, mint egy átlagos ember, a következők:

 • Nagyon nagy, fájdalmas zúzódások kialakulása kiskorú után Sérülések
 • Sok zúzódással kell rendelkezni anélkül, hogy emlékezetükre emlékeznének
 • Gyakran fejlődő zúzódások, amelyek gyógyulása sok hétig tart. Számos tényező okozhatja az ember könnyebben zúzódását. A leggyakoribb a következők:

  Az emberek az életkorral könnyebben zúzódnak, mert az erek gyengülnek, és a bőr vékony.

  Az egyszerű véraláfutás családokban is futhat, így azok az egyének, akiknek rokonai zúzódnak, könnyen észrevehetik, hogy ők is.

  Gyógyszerek

  A vérvilágító gyógyszerek az embert vérzéshez és zúzódáshoz vezethetnek.

  Néhány népszerű vérhígító:

  • warfarin (Coumadin)
  • rivaroxaban (xarelto)
  • dabigatran (pradaxa)
  • apixaban (eliquis)
  • aszpirin (bayer)
  • ibuprofen (advil)
  • naproxen (aleve)

  Néhány más gyógyszer gyengítheti vagy megváltoztathatja az erek viselkedését, súlyosbíthatja a gyulladást, vagy egyéb módon növelheti a vérzés kockázatát. Ezek magukban foglalhatják a következőket:

  • Néhány gyógynövényes gyógymód, például ginzeng, lenmag és fűrészpálma Vér

  A gyógyszeres kezelést szedő emberek, akik észreveszik a vérzés vagy a véraláfutás növekedését, kérje meg az orvosot, hogy gyógyszereik vérzést okozhatnak -e. Lehetséges, hogy megvitatják a folytatódó kezelés kockázatait és előnyeit.

  Májbetegség

  cirrhosis és más állapotok befolyásolhatják a máj működését. A májbetegség befolyásolhatja a véralvadást, ami növeli a vérzés és a könnyű véraláfutás kockázatát.

  A májbetegség egyéb tünetei a következők:

  • Az általános érzés, hogy rosszindulatú érzés
  • duzzanat a lábakban
  • Sötét vizelet
  • A szemfehérjén sárgás, a sárgaság jele

  Az alkohol a májbetegséghez fűződő fő tényező, de az állapot rák és más esetek is következhet be. egészségügyi problémák.

  Tudjon meg többet a májbetegség tüneteiről.

  Vérzési rendellenességek

  Sok genetikai állapot befolyásolhatja a vérrögöket.

  von Willebrand -kór, a legelterjedtebb vérzési rendellenesség, a népesség kb. 1% -át érinti. Az ilyen állapotban lévő személynek kevés vagy egyáltalán nem van Von Willebrand fehérje, ami fontos a vérrögökhöz. A szintetikus hormonkezelés javíthatja a véralvadást az állapotban szenvedő embereknél.

  A hemofília alacsony VIII. Vérrögzési faktor (Hemophilia A) vagy IX faktor (B hemofília B) szintjével jár. Mindkét fehérje fontos a vérrögökhöz. Ezen alvadási tényezők szintetikus verziói elősegíthetik a hemofília kezelését, és csökkenthetik a súlyos vérzés és a véraláfutás kockázatát.

  A genetikai vérzési rendellenességben szenvedő személy nagyobb kockázatot jelent a véraláfutás és a túlzott, esetleg életveszélyes vérzés kockázatával. A zúzódások rendszeres zúzódásoknak fognak tűnni, de nagyobbak lehetnek.

  A tünetek születése óta jelen lesznek, és befolyásolhatják a csecsemőket és a kisgyermekeket.

  Vitaminhiány

  Bizonyos vitaminok lehetővé teszik a test gyógyulását és a vér alvadását.

  Az alacsony C -vitaminszintek Scurvy nevű állapotot okozhatnak. A test C -vitamint használ a kollagén létrehozásában, amely az erek szerkezetének nélkülözhetetlen része. A skorbutban az erek gyengülnek, ami a következőket eredményezi:

  • Vérző íny
  • olyan sebek, amelyek nem gyógyulnak meg
  • Könnyű zúzódás
  • A K -vitamin segít a teströgök kialakításában a vérzés leállításában. Az újszülötteknek gyakran nagyon alacsony a K -vitaminszintje, amelyek nem elegendőek a vérzés leállításához. K -vitamin -injekció nélkül születéskor a csecsemők könnyen zúzódhatnak vagy túlzottan vérzhetnek. Az alacsony K -vitaminszintű felnőttek szintén észrevehetik a véraláfutás hirtelen növekedését.

   Az orvos elvégezheti a teszteket annak megállapítására, hogy van -e egy személy vitaminhiánya. Egyes esetekben a kiegészítők vagy az étrend megváltozása segíthet. Más esetekben egy alapul szolgáló egészségi állapotra, például a gyulladásos bélbetegségre lehet kezelni.

   Vasculitis

   A vaszkulitis olyan állapotok csoportjára utal, amelyek gyulladt ereket okoznak.

   A tünetek a következők:

   • Megnövekedett vérzés és véraláfutás
   • Légzéshiány
   • zsibbadás a végtagokban
   • fekélyek
   • Bőr csomók
   • Lila foltok a bőrön, petechiae néven ismertek

   A sötét bőrön, a Petechiae nem mindig jelenik meg, Ami azt jelenti, hogy egy orvos hiányozhat nekik. Lehetnek láthatóak a kevésbé melaninnal rendelkező területeken, például az alkarban.

   A kezelés típusa a vaszkulitisz súlyosságától és a test melyik területétől függ. Számos gyógyszer, beleértve a szteroidokat is, segíthet.

   Szenilis purpura

   A szenilis purpura gyakori az idősebb felnőttek körében, és az 50 évnél idősebbek körülbelül 10% -át érinti. Sötét lila zúzódásszerű léziókat okoz a bőrön, és valószínűleg a karokon és a kezén fejlődik.

   Gyakoribb a világos bőrű embereknél, de bárki fejlesztheti őket. A barna és a fekete bőrön lila vagy sötétebb bőrnek tűnhetnek. A körülötte a bőr vékonyabb és kevésbé rugalmas lehet.

   A sérülések gyakran a bőr sérülése után jelentkeznek, de hosszabb ideig tartanak, mint zúzódások, és sokkal nagyobbak lehetnek. Időnként a bőr barna marad, miután a sérülés gyógyul.

   A coralift vélemény web link véraláfutás kockázatának csökkentésének módjai a következők:

   • A bőr védelme a napfénytől
   • Ügyeljen a sérülések elkerülésére
   • Annak tudatában, hogy a kortikoszteroidok és a vérvizesítő gyógyszerek súlyosbíthatják a tüneteket.

    Cancer

    Ritkán a vérzés és a véraláfutás növekedése a leukémia jele lehet. Ez egy olyan rákfajta, amely befolyásolja a fehérvérsejteket.

    Különböző típusú leukémia létezik, és a tünetek eltérőek.

    A korai szakaszban gyakran nincsenek tünetek, de egy személy észreveheti:

    • Vérzés
    • Zúzás
    • petechiae, kis foltok a bőr alatt, mint egy kiütés, ahol az erek megszakadtak
    • láz
    • Fáradtság
    • Csontfájdalom
    • Nehéz A menstruáció
    • A hasi duzzanat

    petechiae nem látható a sötét bőrön, de egy személy láthatja őket az alacsonyabb melaninszintű területeken, például az alkar.

    Bárki, aki ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnali orvosi tanácsot kell kérnie, mivel a korai kezelés gyakran hatékony.

    Mi a leukémia kiütés?

    kezelés

    A zúzódások általában időben elhalványulnak, és nem kell kezelni. A sérülés utáni elsősegély azonban segíthet csökkenteni a duzzanatot és a kellemetlenségeket.

    A sérülés utáni zúzódáshoz szükséges elsősegély:

    1. A személy kényelme biztosítása
    2. A sérült rész nevelése és támogatása
    3. < Li> Hideg csomag vagy jég felhordása 20 percig, mivel ez csökkentheti a duzzanatot.

     Egyéb kezelési lehetőségek közé tartozik a fájdalomcsillapító gyógyszerek, például az ibuprofen használata. Vannak, akik az arnicát alkalmazzák a bőrre, de nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy felgyorsítsa a gyógyulást.

     Azok az emberek, akik könnyen zúzódnak, orvosi segítségre lehet szükségük az alapvető állapothoz.

     Hogyan lehet megszabadulni a fekete szemtől?

     mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

     Az embereknek konzultálniuk kell az orvoshoz a könnyű véraláfutásról, ha:

     • A véraláfutás gyakrabban vagy súlyosabban fordul elő, mint korábban. li
     • Más tünetekkel járnak, mint például a láz, az alacsony energia vagy a bőrváltozás
     • Gyógyszeres kezelést szednek, és könnyebben kezdnek véraláfutást
     • A zúzódások lassan gyógyulnak. Li

     Észrevették a petechiae -t, a kis piros foltok, amelyek a bőr alatti kiütéshez hasonlítanak. Segítsen, ha egy trauma után egy nagy zúzódás alakul ki, különösen, ha ezeknek szintén fejfájás vagy szédülés van. Ezek lehetnek a belső vérzés jelei.

     Mit jelentenek a zúzódás színei?

     , {” ;: & quot; mi a kezelés a zúzódáshoz? és a ruhával borított jég felhordása segíthet csökkenteni a duzzanatot. ”

     Az idősebb felnőttek könnyebben zúzódnak -e?

     Az idősebb felnőttek gyakran könnyebben zúzódnak, mert a bőr az életkorral kevésbé rugalmas, és kevésbé van zsír az erek védelme érdekében. A nap expozíciója szintén növelheti a kockázatot.

     Befolyásolja -e a cukorbetegség a véraláfutást?

     cukorbetegségben, sebben, beleértve a zúzódásokat is, hosszabb ideig tarthat a gyógyuláshoz.

     Mi a zúzódás kezelése?

     A zúzódások általában kezelés nélkül gyógyulnak, de a zúzódott rész emelése és a ruhával borított jég felhordása hozzájárulhat a duzzanat csökkentéséhez.

     Outlook

     A legtöbb esetben az a személy, aki könnyen zúzódik, valószínűleg nem alakul ki szövődményeket zúzódás után.

     Az egyszerű véraláfutás azonban a mögöttes állapot jeleit és a vérzés nagyobb kockázatát jelentheti.

     Bárki, aki észreveszi, hogy a szokásosnál gyakrabban vagy könnyebben véraláfutnak, orvosi tanácsokat kell kérnie az egyéb egészségügyi kérdések kizárására vagy a megfelelő kezelést.

     • Alkohol/függőség/illegális gyógyszerek
     • Vér/hematológia
     • Májbetegség/hepatitis

     Az orvosi hírek ma szigorúan vannak szigorúan Az iránymutatások beszerzési és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

     szerkesztői politika elolvasásával.

     • Hiu-Kan, K. (2014). Szenilis purpura.

     Contents

Comments are closed.

EnglishGermanCroatia