A ka ndonjë kohë të rekomanduar për të marrë vitamina?

A ka ndonjë kohë të rekomanduar për të marrë vitamina?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Shumë njerëz marrin vitamina dhe shtesa dietike, ndonjëherë për të menaxhuar mangësitë. Asnjë provë shkencore nuk sugjeron që koha e ditës në të cilën një person i merr ata zvogëlon ose rrit efektivitetin e tyre. Shtë më e rëndësishmja t’i marrësh ato në mënyrë të vazhdueshme.

Marrja e disa vitaminave në një kohë specifike, megjithatë, mund të zvogëlojë rrezikun e efekteve anësore. Për shembull, në varësi të llojit të vitaminës, marrja e një shtese së bashku me një vakt mund të forcojë sa prej tij trupi thith dhe të përmirësojë ndikimin e tij në shëndetin e përgjithshëm.

Në këtë artikull, ne shpjegojmë rrethanat ideale në të cilat mund të marrim lloje të ndryshme të vitaminave.

A është koha e rëndësishme për vitaminat?

Vitamina të ndryshme funksionojnë në mënyra të ndryshme. Kjo do të thotë që disa kanë konsiderata të veçanta se si t’i marrin ato dhe nëse njerëzit mund të hanë ushqime së bashku me ta.

Megjithëse hulumtimi ka disa rekomandime për parandalimin e efekteve anësore, shkenca në përgjithësi nuk mbështet ndonjë rekomandim specifik për marrjen e vitaminave në periudha të veçanta.

moreshtë më e rëndësishme që njerëzit të mos pësojnë ndonjë pushim në plotësimin e tyre të përditshëm të një vitamine, veçanërisht nëse ata po e marrin atë për të menaxhuar një mangësi.

Në përgjithësi, është më mirë të shmangni shtesat krejt dhe të merrni ushqim të mjaftueshëm nga një dietë e ekuilibruar. Sidoqoftë, kur shtesat e vitaminës janë të nevojshme, njerëzit duhet të jenë në gjendje t’i përshtaten me lehtësi në orarin e tyre. Koha për plotësim janë kryesisht fleksibël.

Seksionet më poshtë diskutojnë lloje të ndryshme të vitaminave dhe kur mund të jetë më e mira për t’i marrë ato.

Vitamina të tretshme në ujë

Trupi i njeriut nuk prodhon ose ruan natyrisht vitamina të tretshme në ujë. Prandaj njerëzit duhet të konsumojnë këto vitamina nga burimet e kafshëve, bimëve dhe nganjëherë plotësuese.

Llojet e vitaminave të tretshme në ujë përfshijnë vitaminën C dhe shumicën e vitaminave B.

Vitamina C është e sigurt për të marrë sasi të rekomanduara në çdo kohë të ditës. Ndodh natyrshëm në një larmi produktesh bimore, duke përfshirë lëng portokalli, grejpfrut dhe limon.

Trupi nuk ruan vitaminën C, kështu që njerëzit duhet ta marrin atë çdo ditë, në mënyrë ideale në doza të vogla gjatë gjithë ditës.

Shtojcat e vitaminës C janë në dispozicion për blerje në internet.

Kur të merrni vitamina b

njerëzit kanë tendencë të marrin vitamina B për të rritur energjinë dhe për të zvogëluar stresin.

Ekzistojnë tetë lloje të ndryshme të vitaminave B, secila prej të cilave ka një funksion të veçantë për trupin. Llojet e vitaminave B janë:

 • Vitamina B-6
 • niacin
 • Vitamina B-12
 • Acidi folik
 • Acid pantothenik

Në përgjithësi është e sigurt të merrni disa vitamina B në të njëjtën kohë. Disa kompani gjithashtu ofrojnë komplekse të vitaminave, të cilat janë kombinime të sasisë ditore të secilës vitaminë B.

b Shtojcat komplekse të vitaminës janë në dispozicion për blerje në internet.

Për shkak të aftësive të saj që rritin energjinë, koha më e mirë e ditës për të marrë një vitaminë B është pas zgjimit. Gjithashtu, hulumtimet e fundit tregojnë se vitamina B-6 mund të ndërhyjë potencialisht në gjumë dhe të shkaktojë ëndrra të gjalla. Për të shmangur këtë efekt negativ, njerëzit mund të dëshirojnë t’i marrin ato më herët gjatë ditës.

Edhe pse shtesat e vitaminës B janë të sigurta për t’u konsumuar, është më e dobishme të merren këto lëndë ushqyese nga burimet ushqimore.

Këtu, mësoni më shumë rreth vitaminave B.

Vitamina të tretshme në yndyrë

Vitaminat e tretshme në yndyrë janë të domosdoshme në doza të vogla. Sidoqoftë, marrja e dozave të mëdha të vitaminave të tretshme në yndyrë mund të jetë e dëmshme ose toksike për trupin e një personi.

Ushqimi i gatimit nuk shpëton nga përmbajtja e saj e tretshme në yndyrë. Zakonisht, një person do të marrë të gjitha vitaminat e tretshme në yndyrë që u duhen nga dieta dhe nuk ka nevojë t’i plotësojë ato.

Disa shembuj të vitaminave të tretshme në yndyrë përfshijnë:

 • Vitaminë A
 • Vitamina D
 • Vitamina E
 • Vitamina K

Vitamina e tretshme në yndyrë shpërndahet në vaj. Për këtë arsye, njerëzit që duhet të plotësojnë vitaminat e tretshme në yndyrë duhet t’i marrin ato së bashku me vaktet për të rritur thithjen.

Sidoqoftë, shumica e njerëzve që hanë një gamë të ekuilibruar të lëndëve ushqyese do të marrin mjaft vitamina të tretshme në yndyrë përmes dietës së tyre të rregullt.

Për më shumë burime të thella në lidhje me vitaminat, mineralet dhe shtesat, vizitoni qendrën tonë të dedikuar.

Vitamina prenatale

Task Force për Shërbimet Parandaluese të Shteteve të Bashkuara sugjerojnë që gratë që po mendojnë të mbeten shtatzënë marrin një shtesë prej 0.4 deri në 0.8 miligram (Mg) të acidit folik çdo ditë para konceptimit.

Po kështu, Instituti Kombëtar i Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor sugjeron që gratë të marrin vitamina prenatale çdo ditë, veçanërisht acid folik.

Vitamina prenatale që kombinojnë acidin folik me lëndë ushqyese të tjera, siç është hekuri ose kalciumi, janë gjithashtu në dispozicion. Konsideratat

Marrja e disa vitaminave prenatale në stomak bosh mund të shkaktojë dispepsi dhe nauze, sipas një rishikimi të vitit 2019. Nëse një vitaminë prenatale rrit ndjenjat e nauze, një grua mund të marrë parasysh marrjen e vitaminës me një sasi të vogël ushqimesh.

Edhe pse rishikimi raportoi se kjo nuk ndodh shpesh, marrja e shtesave prenatale me ushqim mund të zvogëlojë rrezikun e ndjenjës së përzier.

Ekzistojnë një larmi e gjerë e vitaminave prenatale në dispozicion, dhe një grua duhet të ushtrojë kujdes kur të zgjedhë se cila të marrë gjatë shtatëzanisë. Edhe pse shumë janë të ngjashëm, secila mund të përmbajë sasi të ndryshme të lëndëve ushqyese dhe përbërës, dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk rregullon shtesat.

Para se të filloni të merrni vitamina prenatale, një grua duhet të flasë me mjekun e saj për sugjerime dhe rekomandime. Shtë e mundur të konsumoni shumë vitamina, dhe kjo mund të shkaktojë efekte të dëmshme për gruan ose fetusin.

Më e rëndësishmja, gratë nuk duhet të marrin doza të dyfishta të vitaminave prenatale.

Shtojcat prenatale janë në dispozicion për blerje në internet.

Lexoni më shumë mbi vitaminat prenatale këtu.

shtesa të tjera

Trupi i njeriut ka nevojë për vitamina dhe minerale për të funksionuar. Ashtu si me vitaminat, mineralet janë në dispozicion mbi banak si shtesa. Ka shumë pretendime në lidhje me përfitimet e shtesave minerale për shëndetin.

Disa shembuj të mineraleve përfshijnë:

Njerëzit duhet të bëjnë gjithmonë kujdes përpara se të marrin një shtesë minerale. Ata mund të ofrojnë përfitime, veçanërisht për ata me mungesë ushqyese, por shumica e hulumtimeve në shtesat minerale kanë qenë vëzhguese, dhe studimet laboratorike kanë qenë jokonkluzive.

alsoshtë gjithashtu e mundur të marrësh shumë një mineral, i cili mund të ketë efekte të dëmshme.

Njerëzit duhet të marrin minerale çdo ditë me ushqim. Marrja e shtesave minerale pa ushqim mund të rezultojë në efekte anësore, të tilla si stomak i mërzitur.

A duhet që një person të marrë shtesa?

Ekzistojnë gjithnjë e më shumë hulumtime që tregojnë se marrja e vitaminave nuk ka as një efekt të dobishëm dhe as të kundërt për shumicën e njerëzve që i marrin ato rregullisht. Për shembull, një studim i ardhshëm i vitit 2019 nuk gjeti asnjë lidhje midis marrjes së shtesave dietike dhe një rreziku të zvogëluar të përgjithshëm të vdekshmërisë.

Njerëzit duhet të afrohen gjithmonë me përdorimin e vitaminës me kujdes, pasi ato mund të kenë pasoja të paqëllimta nëse një person i kombinon ato me ilaçe pa recetë ose pa recetë (OTC).

Ekzistojnë disa vitamina, të tilla si vitamina E dhe beta-karoten, që mund të jenë të dëmshme ose edhe fatale nëse një person merr doza të mëdha.

Gratë duhet të bëjnë kujdes të veçantë kur zgjedhin shtesa për të marrë gjatë shtatëzanisë. Për shembull, sipas një rishikimi të literaturës në vitin 2019, nivele të larta të vitaminës A mund të shkaktojnë parregullsi kongjenitale.

Sidoqoftë, në formën e beta-karotenit, hulumtimi nuk gjeti asnjë lidhje midis konsumimit të shtesave dhe efekteve anësore. Acidi folik, në veçanti, mund të ndihmojë në zhvillimin e fetusit dhe të parandalojë spina bifida. Ekspertët

sugjerojnë që metoda më e mirë për të marrë vitamina nuk është fare përmes shtesave.

Ata rekomandojnë që njerëzit të hanë një gamë të ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese, duke përfshirë:

 • Frutat
 • mish me pak yndyrë

Një dietë ushqyese, e rrumbullakosur mirë duket se është çelësi i shëndetit të mirë, sesa një kurs i shtesave të vitaminave.

që tha, një person duhet të marrë një multivitaminë nëse kanë një mangësi, për të ndihmuar në plotësimin e dietës.

Gjithashtu, pak hulumtime janë të disponueshme që mbështesin plotësimin e vitaminës për parandalimin e sëmundjeve të zemrës, sipas një rishikimi të studimeve për vitin 2016.

Akoma, shumica e vitaminave nuk ofrojnë efekte të njohura negative për shumicën e njerëzve. Thënë kjo, njerëzit që marrin rregullisht recetë ose ilaçe OTC duhet të konsultohen me mjekun e tyre përpara se të marrin ndonjë shtesë të vitaminës.

Mësoni më shumë rreth vitaminave të ndryshme dhe efektet e tyre në trup këtu.

Rreziqet dhe konsideratat

Njerëzit duhet të kujdesen kur të marrin parasysh përdorimin e vitaminës dhe shtesave minerale.

Kujdes është i nevojshëm sepse lidhja midis pretendimeve të efektivitetit dhe përfitimeve aktuale mund të ndryshojë shumë. Gjithashtu, shumë vitamina dhe minerale mund të jenë të dëmshme nëse një person i merr ato në doza të mëdha.

Disa vitamina gjithashtu mund të bashkëveprojnë negativisht me ilaçet e rregullta të një personi.

Përmbledhje

Ekzistojnë prova të kufizuara nga studiues të pavarur për të sugjeruar që shtesat e vitaminës kanë ndonjë efekt domethënës në shëndetin e përgjithshëm.

Koha e ditës në të cilën një person merr një shtesë rrallë do të bëjë ndryshime, përveç në zvogëlimin e rrezikut të disa efekteve të rralla negative të vitaminave specifike B.

Nëse njerëzit kanë nevojë të marrin vitamina për mangësi ose të mbështesin shëndetin gjatë shtatëzanisë, ata mund të kenë nevojë të marrin shtesën së bashku me ushqimin për thithje më të mirë.

Para se të filloni të merrni një shtesë të vitaminës, një person duhet të konsultohet me një mjek për t’u siguruar që do të jetë i sigurt. Njerëzit gjithmonë duhet të përpiqen të marrin vitamina dhe lëndë ushqyese nga daljet me reputacion, veçanërisht ato që specializohen në ushqime të tëra.

Q:

A ka ndonjë shtesë që hyn në fuqi brenda natës?

A:

Alwaysshtë gjithmonë më mirë të merrni një ekuilibër të vitaminave dhe mineraleve nga dieta, por kur ekziston rreziku ose një mangësi e vërtetë, një shtesë e vitaminës ose mineraleve mund të të jetë e nevojshme.

Nëse një mjek ka rekomanduar të marrë një shtesë, koha më e mirë për ta marrë atë do të ishte sa më shpejt që personi të kujtojë ta marrë atë. Përgjigjet

paraqesin mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

 • Ushqyerja/Dieta
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative
 • Cat 1

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe Vizaton vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – https://harmoniqhealth.com/al/varydex/ përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Comments are closed.

EnglishGermanCroatia